sunnuntai 15. syyskuuta 2013

VASTAUSKONPUHDISTUS ja JESUIITAT

Katolinen kirkko aloitti vastauskonpuhdistuksen (eli katolisen reformaation) 1500-1600-luvuilla protestanttisen uskonpuhdistuksen tuhoamiseksi. 

Reformaation yhteydessä katolinen kirkko sai paljon krittiikkiä toiminnastaan ja reformaatorit vaativat katolisen kirkon uudistamista. Katolisen kirkon oli ryhdyttävä toimiin ja he päättivät järjestää Trenton kirkolliskokouksen vuonna 1545 protestanttisten ja katolisen kirkon jälleen yhdistämiseksi. Protestanttiset kirkot kuitenkin kieltäytyivät osallistumasta, koska heille ei annettu äänioikeutta. Niin Trenton kirkolliskokouksessa päädyttiin uudistamaan vain katolista kirkkoa. Kirkolliskokous kesti vuoteen 1563 asti.

Katolinen kirkko teki monia uudistuksia ja päätöksiä kirkolliskokouksessa hillitäkseen kirkon kritiikkiä. Epäkohtia korjattiin kovalla kädellä ja esimerkiksi anekauppa poistettiin kokonaan. Papiston koulutukseen alettiin myös kiinnittää enemmän huomiota ja heiltä vaadittiin selibattiilupaus. Sakramenttien määräksi vakiintui seitsemän. Latinankielinen raamattu Vulgata ja traditio nousivat opin perustaksi. Myös oppi pelastuksesta ja kiirastulesta nousivat voimaan. Protestantit julistettiin harhaoppisiksi. Kiellettyjen kirjojen lista Index.

JESUIITAT

Espanjalainen upseeri Ignatus Loyola perusti jesuiittaveljestön, joka oli kuuliaisuuten perustuva järjestö. Se koostui korkeasti koulutetuista miehistä, jotka toimivat kansan keskuudessa ja pyrkivät vaikuttamaan yhteiskuntaan ja hallintoon sen sisältä käsin. Jesuiitoilla oli paljon valtaa ja Trenton kirkolliskokouksessa he toimeenpanivat tehokkaasti uudistuksia. Jesuiittaveljestön tärkein tehtävä oli taistella protestanttisuutta vastaan ja he olivat ehdottoman kuuliaisia paaville ja katoliselle kirkolle. Jesuiitat valvoivat esimerkiksi inkvisiota. Jesuiittojen tekemä moraalisesti arvelluttava tiedustelutyö herätti hyvin suuria ennakkoluuloja ja tahrasivat osittain veljestön mainetta.

Jesuiitat kasvattivat ja kouluttivat erityisesti ylimystön nuorisoa, antoivat sielunhoitoa ja tekivät lähetystyötä ympäri maailmaa esimerkiksi Intiaan ja  Kiinaan. Jesuiitat pitivät tärkeimpänä "aseenaan" korkeaa koulutusta.

Nykyään Jesuiittajärjestö on moderni ja hyvin koulutettu järjestö.

-Haisulit



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti