keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Martin Lutherin elämä

Tänään uskonnontunnilla aloimme käsittelemään reformaation yhteydessä Martin Lutheria ja hänen elämäänsä. Aihe on niin kiinnostava, että siitä on tehtävä postaus blogiimme!

Martin Luther syntyi vuonna 1483(kuoli vuonna 1546) Saksan Eislebenissä talonpoikaissukuun. Lutherin kotikasvatus oli ankara ja kuri oli kovaa koulussa sekä kotona. Luther opiskeli Erfurtin yliopistossa maisteriksi.

Luther kuvattiin hyvin ahdistuneeksi ja hän mietti paljon kuolemaa. Ukkosmyrskyssä lähelle osunut salamanisku sai hänet rukoilemaan katolisen kirkon kaivostyöläisten suojeluspyhimystä Pyhää Annaa: " Jos pelastun, menen luostariin.". 1505 Luther kolkutteli Erfurtin augustinolaisluostarin ovia.

Luostariaika oli Lutherille ankaraa kamppailua oman sielun pelastumisesta. Hän noudatti tarkasti luostari-ihanteita ja munkkilupausta sekä opiskeli raamattu. Keskiajan kirkon opetuksien mukaan ihminen sai yhteyden Jumalaan rukoilemalla, paastoamalla ja ruoskimalla itseään. Näin Luther myös teki. Luther teki Raamatusta löydön "Uskosta vanhurskas saa elää" (Room 1:17), joka pysäytti hänet mietimään anekaupan miellekkyyttä. Luther oivalsi "Ihminen pelastuu vain uskonsa kautta, Jumalan armosta."

1517 Luther naulasi 95 teesiä Wittengergin linnankirkon oveen anekauppaa ja kirkon pelastuskäsitystä vastaan. Kirjapainotaidon avulla teesit levisivät nopeasti ja saivat suosiota. Paavi vastasi Lutherille vuonna 1520 Pannauhkauskirjeellä, jonka Luther poltti julkisesti. Vuotta myöhemmin hän puolusti kantaansa Wormsin valitonpäivillä. "Tässä seison enkä muuta voi. Jumala minua auttakoon." Luther julistettiin sekä kirkon- että valtakunnankiroukseen.

Lutherilla oli kuitenkin merkittäviä tukijoita. Merkittävin heistä oli Saksimaan vaaliruhtinas, prinssi Fredrik, joka piilotti Lutherin pieneen Wartburgin linnaan. Siellä olleessaan Luther teki Raamatun käännöstyötä. Lutherin tavoite oli, että jokainen saisi lukea Raamattua omalla äidinkielellään. Ensimmäinen saksankielinen Raamattu ilmestyi vuonna 1543.

Yksityiselämän puolella Luther meni naimisiin entisen nunnan Katarina von Boran kanssa ja he saivat kuusi lasta.

-Haisulit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti