sunnuntai 15. syyskuuta 2013

PROTESTANTTISET KIRKOT

Protestanttiset kirkot


Heippa kaikki! Ajattelimme kertoa teille hieman protestanttisista kirkoista eli luterilaisesta kirkosta, reformoiduista kirkoista ja anglikaanisesta kirkosta.

Protestanttiset kirkothan tarkoittavat sitä, että kirkot ovat eronneet 1500-luvulla katolisesta kirkosta. Ja tämä johtui erityisesti kiistoista paavin asemasta ja pelastusopista. Ihmiset ajattelivat, että paavilla oli liikaa valtaa ja aneilla, sekä muilla lukuisilla naurettavilla keinoilla ei tarvinnut ostaa paikkaa taivaseen vaan sen sai ihan ilmaiseksi vain uskomalla Jumalaan.

Näillä protestanttisilla kirkoilla on paljon eroavaisuuksia, mutta muutamia yhdistäviäkin tekijöitä. Kaikilla sakramentteina toimii kaste ja ehtoollinen, sekä uskotaan, että usko on henkilökohtaista ja sillä ei ole väliä rukoiletko viidesti päivässä vai et ollenkaan, sillä uskosi on silti samanarvoista. Yksi yhtäläisyys on vielä jonka haluaisimme nostaa esille; Raamatussa ei korosteta paavin valtaa. Raamatussa korostetaan Jumalan valtaa.

Nyt kerromme hieman näiden protestanttisten kirkkojen yleispiirteitä:

Luterilainen kirkko

Luterilaisen kirkon perustaja on Martti/Martin Luther. Jäseniä on n 65 miljonaa ja luterilaisia on pääasiassa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa, Pohjois-Saksa, Kanada ja Baltian maissa heitä esiintyy myös runsaasti. Muuttoliikkeen myötä he koristavat myös Yhdysvaltoja. Luterilaisen kirkon kirkkorakennuksesta löytyy alttari. Kirkko on myös hyvin korkea rakennus, joka kapenee kun korkeammalle mennään. Se on ns. "välimuoto" koristeluissa. Se ei ole koristeillisin niin kuin katolisessa kirkossa, mutta se ei myöskään ole tyhjä ja karkea kuten ortodoksisessa kirkossa. Luterilaiseen kirkkoon kuuluu muotoperiaate ja sisältöperiaate.  Nämä ovat molemmat Lutherin ajatuksia ja muotoperiaate menee näin: Raamattu on uskon ja elämän auktoriteetti, ja sisältöperiaate taas näin: Pelastus yksin armosta, yksin uskosta ja yksin Kristuksen sovitustyöntähden. Sitten on vielä kahden regimentin oppi, joka kuulostaa korviimme hyvin viisaalta; hengellinen ja maallinen valta on pidettävä erillään.

Reformoidut kirkot

Reformoitujen kirkkojen perustajat taas ovat Ulrich Zwingli ja Jean Calvin. Reformoiduissa kirkoissa jäseniä taas on hieman enemmän eli n. 75 miljonaa. Levinneisyys on Pohjois-Amerikassa, Alankomaissa, Ranskassa, Englannissa, Skotlannissa ja Sveitsissä muunmuassa. Kirkkorakennus taas on hyvin koruton ja pelkistetty. Sieltä ei myöskään löydy alttaria ja se on täysin valkoinen. Reformoidussa kirkossa on käytössä predestinaatio-oppi, joka on hallintomalli, jssa Jumala on jo etukäteen valinnut ne ketkä pelastuvat ja ne ketkä eivät pelastu. Heillä on myös teokratia eli valtiomuoto, joka tarkoittaa sitä, että valtiota johdetaan Jumalan lakien mukaan. Ja Reformoidut on siksi monikossa, koska Sveitsin reformaation pohjalta syntyi useita kirkkoja, ja tämä on niiden yhteisnimitys.

Anglikaaninen kirkko

Anglikaanisen kirkon perustaja oli Henrik VIII eli seitsemäs. Tässä jäseniä on n. 70 miljoonaa ja heitä löytää suurelta sin Englannista ja sen entisistä siirtomaista. Kirkkorakennus anglikaanisessa kirkossa on hyvin koristeellinen niin kuin katolisessakin kirkossa. Anglikaanisella kirkolla on hengellinen johtaja, joka on Canterburyn arkkipiispa. Nykyinen arkkipiispahan on Justin Welby ja hän on englannin kirkon tärkein johtaja ja esiintyy suuressa roolissa. Anglikaanisessa kirkossa on korkeakirkollisuus ja matalakirkollisuus. Korkeakirkollisuus tarkoittaa sitä, että korostetaan liturgiaa, sakramenttejä ja piispan asemaa ja sekin on yhtäläisyys joka löytyy katolisesta kirkosta. Matalakirkollisuus tarkoittaa taas sitä, että painotetaan pelastustietoisuutta, predestionaatiota ja itsekuria. Siinä myös pidetään viihdettä ja maallisia huveja vahingollisena. Se myötäilee reformoitua puritanismia. Anglikaanisessa kirkossa suhtaudutaan myös hyvin avoimesti kaikkeen, josta kertoo avarakirkollisuus.


Toivottavasti saitte selkeän kattauksen protestanttisista kirkoista!!
-Haisulit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti