keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Uskonnon ulottuvuudet

Saimme tunnilla tehtäväksemme tehdä kysymysten avulla itsellemme oppimisjulisteen, jossa on jäsenneltynä vastaukset kysymyksiin. Kyseessä on siis yhteenveto uskonnon ulottuvuuksista. Saimme oikeastaan vapaat kädet toteuttaa itseämme ja tehdä sellaisen julisteen kuin itse halusimme. Me päätimme käyttää muutamaa erilaista tapaa mm. sarjakuva-, miellekartta ja asiatekstitaktiikkaa.

Ja tietysti teitä kaikkia rakkaita lukijoitamme varten halusimme liittää tehtävät blogiimme! :) Mielipiteitä otetaan mieluusti vastaan! Ja postaustoiveita saa totta kai esittää, kunhan on vain uskontoon liittyvää. ;)



Uskonnon ulottuvuudet part 1


Oppi ja Filosofia
Tässä on jumalakäsityksiä esimerkkeineen. Polyteismi on monijumaluutta, ja sitä esiintyy esimerkiksi hindulaisuudessa uskonnossa. Panteismi on monijumaluuden muoto, jossa Jumala on kaikkeus ja kaikkeus on Jumala. Monoteismissa on vain yksi jumala, ja sitä esiintyy mm. kristinuskossa. Deismi on yksijumaluuden muoto, jossa Jumala kaikkeuden luotuaan ei ole puuttunut kehitykseen. Sitten on ääripäitä, kuten ateismi, joka tarkoittaa jumalattomuutta eli Jumalaa/Jumalia ei ole olemassa. Agnostisismit kutsutaan niitä, jotka eivät voi olla varmoja siitä, että onko Jumalaa olemassa ollenkaan. 

Pelastuskäsitys tarkoittaa sitä, että ihminen tajuaa kärsimyksen ja pelastautumisen logiikan. Sen saavuttaminen vie useamman elämän ajan, jolloin sielu vaeltaa ruumiista toiseen, kunnes sulautuu ns. "Brahmaniin" eli pelastukseen. Esimerkkinä toimii Karman laki, jossa syyn ja seurauksen laki säätelee sielunvaellusta.
 Aikakäsityksiä on kahdenlaisia: syklinen, joka tarkoittaa, että aika on kuin kehä, jossa maailman kaudet seuraavat toisiaan. Sitten on myös lineaarinen, joka tarkoittaa, että maailmanhistorialla on aina alku ja loppu.


Etiikka ja säädökset
Uskonnolliset moraalisäännöt ohjaavat uskovien toimintaa ja antavat ohjeita siitä, miten toisia ihmisiä tulisi kohdella. Esimerkiksi 10 käskyä, Buddhalaisuuden viisi sääntöä tai hyvettä ja Muslimien islamilainen laki sharin, ovat tällaisia.

Uskontojen liberaalit tulkinnat ovat uudistusmielisiä. Niissä suhtaudutaan myönteisesti uskonnollisiin perinteisiin, joiden opit sovitetaan modernin elämän vaatimuksiin. Esimerkiksi ennen pappisvirka on ollut avoin miehille, mutta nykypäivänä naisiakin voi vihitä papeiksi, ja liberaalit hyväksyvät tämän.

  Konservatiiviset ääriryhmät taas eristäytyvät muusta yhteiskunnasta elääkseen omien perinteidensä mukaisesti. Hyvin vanhollinen ja uudistuksia vieroksuva esimerkiksi Lahko. He voivat jossain määrin hyväksyä naispappeuden.

  Fundamentalistiset ryhmät pyrkivät vaikuttamaan aktiivisesti koko yhteiskuntaan, esimerkiksi lainsäädäntöön. Heidän mukaansa Raamatussa ja Koraanissa ei ole ristiriitoja tai vanhentuneita käsityksiä. Tämä ryhmä ei hyväksyisi naispappeutta.

Näitä uskonnollisuuksia esiintyy kaikissa maailman uskonnoissa.

Yhteisöjen lukittelua




 Yhteisöt ja instituutiot
 Tässä on eilaisia uskonnolisia johtajia ja uskontojen erikoisammattilaisia. Uskonnollisissa yhteisöissä on erilaisia rooleja, joita normit säätelevät. Roolit muodostavat hierarkian eli arvojärjestyksen, jossa korkeimpana on uskonnollinen johtaja ja alimpana maallikko. Korkeaa asemaa ilmentävät erilaiset symbolit, kuten vaatetus ja arvokkaat esineet, esimerkiksi samaanin tunnistaa rummusta.Uskonnollinen valta voi olla joko virallista, tai epävirallista, esimerkiksi kristinuskossa virallisia johtajia ovat piispat. Epävirallisia johtajia ovat usein karismaatikot. 
Uskonnon asiantuntijat, kuten papit, tulkitsevat oppeja, välittävät perinnettä ja suorittavat rituaaleja. Toisinaan uskonnollisista johtajista kehittyy myös poliittisia edelläkävijöitä. Esimerkiksi katolisen kirkon paavilla on paljon uskonnollista, poliittista ja taloudellista valtaa. 

 

  
    




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti